Het programma 2 november

Programma inspiratiesessie – ‘Hoe doen wij het in 2033?’

Tijdens deze middag reiken wij een aantal thema`s aan met kansen voor de toekomst. Dit doen we via een inspirerend en aansprekend verhaal gevolgd door praktische workshops.

13.00 uur inloop
13.30 uur start programma met

  • opening door wethouder Barker
  • korte terugblik op 50 jaar Haagse stadsboerderijen maar vooral een gedachte over het hoe en waarom in de toekomst, door Hans de Rijk, Afdelingshoofd Stadsboerderijen Gemeente Den Haag

Inleidingen door

Carl Verheijen, Voorzitter Beweeg Alliantie

Beweegarmoede: we bewegen te weinig door de dag heen in Nederland. Kunnen kinderboerderijen hier iets in betekenen?

Daniëlla van Gennep, Hoofd Dierenwelzijn en Public Affairs Dierenlot / Diervizier

Hoe belangrijk is dierenwelzijn in de gemeente en wat kan de gemeente er aan doen? Liggen er kansen voor lokale praktische verbindingen waaronder kinderboerderijen?

Stephan Peters, Manager gezonde en duurzame voeding bij de Nederlandse Zuivel Organisatie

Hoe ziet de voedselproductie er in 2050 uit? Er worden 3 scenario’s besproken en daarna wordt bekeken welk scenario het meest wenselijk en realistisch is. Scenario 1: Het huidige productiesysteem wordt efficiënter gemaakt. Scenario 2: Er worden duurzamere plantaardige alternatieven geproduceerd voor vlees, zuivel en eieren. Scenario 3: Dierlijke productie wordt overgenomen door synthetisch vlees, gefermenteerde kaas, zogenaamde diervrije producten. Van elk scenario wordt bekeken in hoeverre het technologisch haalbaar is en of de consument bereid is deze producten te kopen en te consumeren. En de vraag die ook wordt gesteld is: past de huidige kinderboerderij nog wel bij deze scenario’s?

Informatie over sprekers

15.00 uur korte pauze
15.15 uur start workshops

  • workshop optie 1

Creëren van beweging op en rond de kinderboerderij.
In deze workshop wordt heel praktisch met elkaar nagedacht over het in beweging brengen van bezoekers en omwonenden rond kinderboerderijen. Door het uitwerken van 'de dierenloopjes' maar ook creatief nadenken hoe kinderboerderijen een 'middelpunt' kunnen worden in fietsplannen (van)uit de buurt.
Workshop door: Stadsboerderijen Den Haag en Beweegalliantie

  • workshop optie 2

Hoe krijg je een samenhangend lokaal Dierenwelzijnsbeleid?
Dierenwelzijn zou een belangrijk onderdeel moeten worden van elk gemeentebeleid. Zeker nu de landelijke overheid de verantwoordelijkheid over dier gerelateerde zaken als overlast van dieren, opvang van zwerfdieren en omgang met vogelgriep steeds meer naar gemeenten overhevelt. En dan rijst de volgende vraag: hoe zet je als gemeente een dierenwelzijnsbeleid op poten en voorkom je dat het een ‘papieren tijger’ wordt? Liggen er praktische kansen via lokale verbindingen van dierenorganisaties waaronder kinderboerderijen? En hoe kom je in contact met andere gemeenten om van elkaar te kunnen leren?
Workshop door: Dierenlot

  • workshop optie 3

Voedseleducatie in 2033
De manier van voedsel produceren veranderd de komende jaren zeker nog, het consumptiepatroon is soms al aan het veranderen. Maar wat betekent dit voor de transitie van onze educatie over voedsel(productie) op kinderboerderijen en milieueducatie voorzieningen? In deze workshop wordt een poging gedaan om samen vooruit te denken naar de situatie in 2033.
Workshop door Milieueducatie m.m.v. Stephan Peters

16.00 uur plenaire afsluiting
met aansluitend ruimte voor nadere kennismaking, bekenden te spreken en ervaringen uit te wisselen. Natuurlijk onder het genot van een hapje en drankje.

17.00 uur einde inspiratiemiddag

Voorafgaand aan de sessie is er gelegenheid een Haagse stadsboerderij te bezoeken. Meer informatie klik hier

Milieieudcatie Den Haag en Beegrateful zijn gedurende de pauzes ook aanwezig met een informatietafel.

naar inschrijfformulier