In en op de grond leven veel kleine dieren. Zij zijn erg belangrijk voor het gezond en vruchtbaar houden van de bodem. Bijvoorbeeld wormen, pissebedden en duizendpoten.
Zonder bodemdieren geen gezonde bodem. Daarom wil het Nederlands instituut voor ecologie weten hoe het ervoor staat in Nederlandse tuinen, parken en plantenbakken. Help de wetenschap een handje en doe mee met bodemdierendagen
de pissebed.pdf
de regenworm.pdf
de duizendpoot.pdf
de larve.pdf
de miljoenpoot.pdf
inspectie bodembewoners Wie zijn het.pdf
Bodemdierenkaart 16 sept 2016.pdf
Op de tuin wonen een heleboel dieren. Sommigen eten planten, net als wij, en anderen eten dieren. Dode dieren maar ook levende dieren. Er zijn dieren die ons helpen onder andere door planteneters op te eten. Bijvoorbeeld lieveheersbeestjes eten bladluizen op. Dieren die schade geven aan onze gewassen zijn; slakken, bladluizen en kleine soorten vliegen.
de bladluis.pdf
de kever (ook lieveheersbeestje).pdf
de mier.pdf
de oorworm.pdf
de slak.pdf
de spin.pdf
de springstaart.pdf
de vlieg.pdf
Een goede tuin trekt veel insecten. Bijen, hommels, vlinders en wespen. Insecten zorgen voor bestuiving van planten waardoor een plant zich kan voortplanten.
de hommel, de bij en de wesp.pdf
Op de schooltuin kun je ook veel zoogdieren vinden. Zo leven er konijnen, egels en een enkele keer een vos. Ook vogels vinden de tuin een fijne plek om eten te zoeken. Het is dus verstandig om je planten te beschermen tegen deze dieren.
vogelkaart_0001.pdf
vogelkaart_0002.pdf
begeleide les Leven onder de grond
Leskist Kleine diertjes zoeken
Leskist slakken
Bijen
Lieveheersbeestjespad
Tot stand gekomen met medewerking van de Gemeente Den Haag.