Verhaal van de bijeenkomst

Hoe kunnen we zorgen voor meer diversiteit op de kinderboerderij en het NDE centrum

Het is een veel gehoorde verzuchting: “We doen ons best om meer diversiteit onder de medewerkers van de kinderboerderijen te krijgen, maar het lukt niet.” Onder de bezoekers is diversiteit geen enkel probleem. Jong en oud, met of zonder beperking, iedere kleur en culturele achtergrond weet de weg naar de kinderboerderijen te vinden. Daar tegenover staat dat de medewerkers toch vooral wit zijn. De wil om naar een meer divers personeelsbestand te gaan is er zeer zeker. Over de weg daar naartoe spraken zo’n veertig medewerkers van kinderboerderijen en NDE centra uit het hele land op 16 april in Den Haag.

Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Rascisme

Speciaal voor deze expertmeeting is de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, Rabin Baldewsingh naar de Haagse Lobby in het Stadhuis gekomen. Zijn betrokkenheid bij de stadsboerderijen is groot. Van 2006 tot 2018 was hij wethouder in Den Haag waarvan vier jaar met de stadsboerderijen en milieueducatie in zijn portefeuille. Hij zag ook toen al dat vooral de bezoekers bi-cultureel waren. In zijn jaren als wethouder heeft Baldewsingh zijn best gedaan om meer mensen met diverse achtergronden bij de gemeente binnen te halen. Want: “Gemeenten moeten het goede voorbeeld geven, niet alleen door beleid te maken maar vooral ook door lef te tonen. Het gaat om kleur en religie maar ook om bijvoorbeeld mensen met een beperking, gender, LHBTIQ+ en de verhouding man-vrouw. De gemeente moet de norm stellen en die handhaven.”
Baldewsingh geeft ook meteen toe dat het hem niet gelukt is een meer diverse en inclusievere gemeente achter te laten. “Mijn fout was dat ik het niet verankerd heb.” Na verloop van tijd zag hij veel mensen met diverse achtergronden ook weer vertrekken. Om te zorgen voor verankering pleit Baldewsingh – als Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme – nu voor een integraal beleid en commitment op het hoogste niveau. Hij wil dat leidinggevenden cursussen volgen om kennis en inzichten over diversiteit en inclusie te vergroten. Een meer diverse samenstelling van het personeelsbestand biedt kansen, het zorgt voor meer creativiteit, andere gezichtspunten en een groter aanbod aan medewerkers in een krappe arbeidsmarkt.

Waarom belangrijk

Aliye Altintas-Çelik ziet het belang van beleid en verankering. Ze zegt daar meteen bij dat het succes hiervan aan mensen hangt. Vaak is het diversiteitsbeleid maar bij één persoon belegd. Zodra de trekker verdwijnt, zakt het als een pudding in elkaar. Met haar bedrijf Diversity Included helpt ze organisaties en bedrijven om de intentie om divers en inclusief te zijn, om te zetten naar daadwerkelijk beleid en actie.
Als kind leerde ze van haar vader “Pas je aan, we zijn hier te gast.” En dat deed ze. Het ging zelfs zo ver dat ze in haar eerste baan haar naam liet vernederlandsen. Door de jaren heen leerde ze dat aanpassen niet de weg is en dat als je open staat voor diversiteit dit veel nieuwe perspectieven brengt. Maar dat is lastig omdat we allemaal in onze eigen bubbel leven. Privé ken je vooral mensen die op jezelf lijken. In ons werk zijn we geneigd mensen aan te nemen waarin we ons herkennen. Aan een persoon waarin je jezelf herkent schrijf je sneller positieve eigenschappen toe. Terwijl we op een persoon waarin we ons minder herkennen makkelijker negatieve eigenschappen projecteren.

Voor Altintas-Çelik is het de uitdaging om te kijken wat er achter de eerste indruk zit. “We kijken alleen naar het topje van de ijsberg, naar wat we in de ander van onszelf herkennen. Ik wil je vragen ook eens te kijken naar wat daaronder zit, om anders te kijken en te zien. Wat je dan ziet brengt zoveel meer verrijking.” Anders kijken doet iets met je eigen bewustwording. Je gaat je afvragen: wat vind ik eigenlijk van mensen in een rolstoel, iemand die een hoofddoek draagt of iemand die zich man noch vrouw voelt? En waar zit dan mijn ongemak?
Het gesprek gaat bij diversiteit en inclusie vaak over kleur en culturele achtergrond. Maar het gaat om zoveel meer dan dat. Het gaat ook over seksuele oriëntatie, over lengte, etniciteit, religie, leeftijdsdiscriminatie, opleidingsniveau, sociale klasse, taal, beperking en gewicht. Er is daarom ook geen one size fits all oplossing om te komen tot een diverse en inclusieve organisatie. De workshops van deze middag geven wel handvatten om stappen te kunnen zetten

Het complete verhaal

Het complete verhaal, geschreven door Corien Bosch, met geformuleerde ambities kan je hier downloaden
Het verhaal kinderboerderijen NDE centra - Diversiteit en inclusie - 16 april 2024.pdf