Gevolgen Zwerfafval

Maar waarom is het nou zo erg om af en toe een papiertje op straait te gooien, 't is wel makkelijk als je zakken al vol zitten toch?

Zwerfafval is slecht is voor mensen, dieren en het milieu. Mensen bijvoorbeeld ergeren zich aan zwerfafval. Op plekken waar veel afval ligt, voelen ze zich minder prettig en veilig. Het is een minder fijne plek om te verblijven. Zeg nou zelf, spelen in een speeltuin of straat met afval is toch veel minder leuk dan op een schone plek!? En het aparte is dat mensen op plekken met meer zwerfafval eerder geneigd zijn hun afval achter te laten dan op schone plekken. Dat heet een zelfversterkend effect. Bovendien kost het veel geld om al dat zwerfafval op te ruimen. Nederland betaald ongeveer 250 miljoen euro per jaar om het zwerfafval te voorkomen, op te ruimen en te verwerken. Hoe lang afval blijft liggen op straat ligt aan de afbraaktijd.

Maar goed, mensen gaan over het algemeen niet (direct) dood aan zwerfafval. Dieren daarentegen kunnen er wel dood aan gaan. Dieren kennen het onderscheid niet tussen spullen van de natuur en zwerfafval.
Regelmatig gaan er dieren dood doordat ze rondzwervend plastic binnenkrijgen. Herten, egels en zelfs poezen kunnen stikken als ze een stuk plastic hebben ingeslikt. Ze zien het vaak aan voor voedsel. Als zeedieren dood gaan en ze spoelen aan, dan zijn er onderzoekers die de inhoud van hun maag bekijken. En heel vaak zit daar plastic in, wat er voor kan zorgen dat dieren stikken of dat hun darmen niet meer werken. Meer informatie over afval in de zee kan je vinden bij plastic soep. Veel vogels bouwen nesten met zwerfafval, waardoor kuikens vast kunnen komen te zitten. Ook kan door zwerfafval het water en de grond verontreinigd worden.

Maar, wat veel mensen niet weten is dat afval vaak ook weer hergebruikt wordt, maar daar moet het wel voor opgehaald worden door de vuilnisdiensten. Kijk hier voor meer informatie.


Afbraaktijd is de tijd dat het kost voordat het afval helemaal verdwenen is.


Zwerfafval, waaronder heel veel plastic verdwijnt in de oceaan, dit noemen we plastic soep.

Tot stand gekomen met medewerking van de Gemeente Den Haag.