Hup,naar buiten!

Zaadbommen van papierpulp 6-8

Natuurlijk hebben jullie wel gehoord dat het niet goed gaat met de bij.
Insecten zijn ongelooflijk belangrijk voor ons. Zonder bijen en andere insecten geen fruit en zaden. 80 % van al onze landbouw gewassen is afhankelijk van de bestuiving van de honingbij, wilde bij en de hommel. De bij staat aan de basis van de bio diversiteit.

20 plantensoorten voor wilde bijen

De wilde bij in de klas

De insecten vliegen van bloem naar bloem. Aan hun zachte jasjes blijven de stuifmeel korrels hangen. Deze belanden weer in de volgende bloem. Een bevruchte bloem of plant gaat dan vruchten/ zaden maken.

Tijd om de Bij en andere insecten een beetje te helpen! We kunnen ervoor zorgen dat er meer bloeiende planten komen. En wat dacht je van een bijenhotel of hommel hotel? Dat doen we een volgende keer.
Deze keer : De Bijen een plezier doen? Maak zelf van papierpulp een “ bom” vol bloemen zaad. Werp de bommen in de buurt van de school. Wat zal het er fleurig uit zien vol met vliegende insecten. Leen daarvoor de papierkist van Milieueducatie

Deze keer richten we ons op het maken van bloemen zaad matjes of zaadbommetjes. Geen gevaarlijk bommen die met een knal ontploffen maar vrolijke voedselrijke bolletjes volop gevuld met bloemen zaden.

Zaad bloem matjes:

Wat heb je nodig:

• Leen de leskist Papier maken van Milieueducatie
• oude kranten
• bloemzaden

Wat moet je doen?


Lees de beschrijving in de leskist. Maak kranten papier pulp. Mix tot de pulp lekker zacht is. Maak nu laagjes nieuw papier zoals de omschrijving in de kist. Voeg als laatst wat bloemzaad toe. Schep er nu nog een laagje papier overheen. Leg het te drogen of beter hang ze te drogen. Bij deze bloemzaadmatjes is het belangrijk dat de papier blaadjes snel drogen. Anders ontkiemen de zaadjes al in huis. Je kunt natuurlijk ook een föhn gebruiken om al wat water te laten verdwijnen.

Zaadbommetjes

Wat heb je nodig?

• Leen de leskist Papiermaken van Milieueducatie
• oude kranten
• bloemzaden
• ijsblokjes maker
• bloemzaden
• droge chili poeder

Wat moet je doen?

Lees de beschrijving in de leskist. Maak kranten papier pulp. Mix tot de pulp lekker zacht is.
Neem nu een klein handje papier pulp. Knijp dit goed uit. Vul nu alle gaatjes tot de helft met een dun laagje papierpulp. Strooi nu per gaatje een theelepel zaad en een mespuntje chili poeder. Vul nu de rest van het gaatje op met uitgeknepen papierpulp.
Neem nu een propkranten en druk alles nu goed aan. De krant neemt ook nog wat water op. Zo wordt hij sneller droog. Haal de zaadbommetjes voorzichtig uit de gaatjes. Smeer de overgang waar het zaad zit nog een beetje aan. En leg ze op een krant te drogen. Maak je pulp op door de gaatjes nog eens te vullen.

Zijn de zaadbommen droog? Gooi ze nu in de buurt van de school in de aarde. En maak de omgeving een stukje vrolijker. Ze noemen dit ook wel “ Guerrilla Gardening”

Filmpje papier zaadbommen maken:
https://www.facebook.com/buzzfeedniftyoutdoors/?hc_ref=ART3xx3i6cV03h2Np049MpQYn_n0MF2B82wChTK2Kwb4vtkA3eyg-LJCwf5lFJTxPyE&fref=nf