Hup,naar buiten!

Pissebedden

Dieren zoeken op het schoolplein

Keldermot, urineledikantje, houtvarkentje, stienkrop of pissebed.

Vreemde namen?
De naam pissebed is vroeger ontstaan. Men geloofde dat het bedplassen van kinderen zou stoppen door gedroogde pissebedden te vermalen en in bed te strooien. En een set van wel 1000 pissebedden bij elkaar riekt naar zeik!
Tijd voor een pissebedden Experiment!
Waar kun je de meeste vinden, of aan de linker of aan de rechter kant?
Bekijk eerst een filmpje over de pissebed:
diertje met een pantser
pissebedden

Wat heb je nodig?

• een plat bakje
• lepel
• een stukje aluminium folie en huishoudfolie
Heb je wel eens een pissebed gezien? Waar woont een pissebed graag? Ga op zoek naar pissebedden op het schoolplein. Vang ze voorzichtig met bijvoorbeeld een lepel. Zet de pissebedden in het bakje. Zijn ze druk? Rollen ze zich op?
Dek nu het hele bakje af met huishoudfolie, anders gaan ze op stap (luchtgaatjes in het bakje) Over één helft doe je aluminiumfolie of donker papier Zet het bakje nu even op een rustige plek. Wat zullen de pissebedden gaan doen?
Waar zitten ze het liefst zitten? Waarom denk je?
Kijk nu na een uur in het bakje. Waar hebben ze zich verstopt?
Zien alle pissebedden er hetzelfde uit? Bekijk ze eens goed.
Hoe zit dat dan?
Op de kop heeft de pissebed antennes waarmee hij zijn omgeving kan verkennen. Met zijn ogen kan hij alleen verschil tussen donker en licht zien. Hun huid is doorlaatbaar voor water en daarom kunnen ze gemakkelijk uitdrogen. Omdat pissebedden kreeftachtige zijn en ademen met kieuwen (net als vissen en kreeften) leven ze alleen op vochtige plekken. Daarom zijn ze meestal te vinden tussen de bladeren, onder stenen en houtblokken of in onze kelders. Er zijn 37 verschillende soorten pissebedden; renners, vast klampers en oprollers. Zo’n erwtje is dus gewoon een ander soort. Zie je een paarse, blauwe pissebed?
Dit is geen speciale soort, deze pissebedden zijn ziek.

Extra info:
beesies pissebed
wikikids pissebed

Kriebelig filmpje van pissebedden in actie:

IMG_5768.mov