Primair Onderwijs 2018-2019

Welkom

Met gepaste trots presenteren wij het jaarprogramma 2018/2019 van Milieueducatie van de gemeente Den Haag. Milieueducatie verbindt al bijna 100 jaar. In 2019 gaan wij dat vieren.
In 2018-2019 zijn we volop bezig met het project 'Afval op school'. Een project om daadwerkelijk met afvalscheiding aan de slag te gaan. Vanuit OCW is het plan opgevat om alle scholen te verduurzamen. Aan ons is gevraagd om te kijken hoe je de school als lesmateriaal kan inzetten.
In samenwerking met verschillende partners ligt er weer een mooi aanbod voor u klaar. Meer informatie over onze werkwijze en opzet van het programma is te vinden op de speciaal hiervoor ontwikkelde website

De lessen, excursies, leskisten, keuzekisten en dierenuitleen zijn gratis voor alle Haagse basisscholen. Elke Haagse basisschool kan met een eigen gebruikersnaam en wachtwoord activiteiten aanvragen. Hulp nodig neem contact op met de Consulent

Nieuws

Er zijn 2 nieuwe producten rond energietransitie ontwikkeld bordspel schoon en snelen praktisch techniekonderwijs.

Nu ook volwassen educatie

Steeds meer scholen hebben een educatiegroep voor ouders. Nieuw dit schooljaar zijn praktische, laagdrempelige modules over duurzaamheid gericht op volwassenen.

Op weg naar een duurzaam Den Haag

Help mee aan een duurzaam Den Haag en wordt een duurzame school. Dit kan o.a. via het programma Eco-Schools.
Lees meer duurzame basisschoolof meedoen met het project Afval op school

Ontdektuin Zuiderpark

Het Veldwerkcentrum en de ontdektuinin het Zuiderpark biedt Haagse leerlingen tussen de 6-14 jaar allerlei nieuwe onderzoeksmogelijkheden. Naast het zintuigenspel kan je bij voorbeeld ook langskomen om slootdiertjes te vangen en te onderzoeken.

Groen spelen en leren

Wanneer u een groen schoolplein heeft weet u vast hoe kinderen hiervan kunnen genieten. op www.onsgroeneschoolplein.nl vindt u tal van leuke educatieve tips. Geen groen schoolplein. In de buurt van de school is vast een plek te vinden om de opdrachten met de leerlingen uit te voeren.
Interesse in een workshop met uw team? Kijk even bij Natuurbeleving op het schoolplein

Websites met informatie

Bij verschillende activiteiten is een website ontwikkeld. Hier zijn onder andere het werkboek, extra lessuggesties, materiaal en films op te vinden.
Tuinieren
Hup naar buiten!
Voorjaar
Bezoek aan de Stadsboerderij

Agenda Natuur-en milieueducatie

In deze agenda staan per maand diverse activiteiten vermeld.

Twitter

Volg ons op twitter

Afval scheiden op school Nieuw!

Voor afvalpreventie en afvalscheiding op school heb je te maken met landelijk beleid en de contracten die het schoolbestuur sluit met de inzamelaar. Invoering van afvalscheiding is lastig en kan extra kosten met zich mee brengen. Voor de afvalbranche betreft het kleine volumes en is gescheiden ophalen minder aantrekkelijk. Is het nu wel of niet verstandig om afvalscheiding in te voeren op mijn school?

Producten uit schooljaar 2018-2019 kunnen niet meer aangevraagd worden.

Bordspel Schoon of Snel Nieuw!

Elke keer als je naar A naar B reist, heb je een keuze. Je kunt met de fiets, tram, auto of gewoon gaan lopen. Elke keuze verschilt in bijvoorbeeld snelheid of gemak, maar ook in CO2 uitstoot.
Leerlingen leggen op het bord routes af en kiezen tussen de verschillende vervoersmiddelen. Kiezen ze dan voor de snellere auto met weinig punten of voor het langzame lopen met veel punten?

Producten uit schooljaar 2018-2019 kunnen niet meer aangevraagd worden.

Groene energie - praktisch techniekonderwijs Nieuw!

De noodzaak van overstappen naar duurzamere vormen van energie wordt steeds actueler. Duurzame energie is een onderwerp dat zich heel goed leent voor technologieonderwijs. De nieuwe leskist Groene Energie van Milieueducatie Den Haag daagt leerlingen uit om praktisch te experimenteren met drie vormen van duurzame energie: zonne-energie, aardwarmte en windenergie.

Producten uit schooljaar 2018-2019 kunnen niet meer aangevraagd worden.

Meedoen met de Nationale Buitenlesdag Nieuw!

Leerkrachten willen vaker buitenles geven.

Producten uit schooljaar 2018-2019 kunnen niet meer aangevraagd worden.

Groen en biodiversiteit

Speuren naar Sporen Nieuw!

Lekker op pad in de duinen met de hele klas.
Doe allerlei natuuropdrachten en verken zo de duinen.

Producten uit schooljaar 2018-2019 kunnen niet meer aangevraagd worden.

Volwassen Educatie -Thema Gezondheid- Nieuw!

Thema Gezondheid

Producten uit schooljaar 2018-2019 kunnen niet meer aangevraagd worden.

Water en Klimaat in jouw straat Nieuw!

Aan de slag om wateroverlast en hitte in jouw straat te voorkomen? Ontdek met het digitale lespakket Water en klimaat in jouw straat, wat er allemaal moet gebeuren om een woonwijk ‘klimaatproof’ te maken.

Producten uit schooljaar 2018-2019 kunnen niet meer aangevraagd worden.