Hup,naar buiten!

Dierensporen gr.6-8

Ga je een strand of boswandeling maken? Neem eens wat gips en water mee!

Wat heb je nodig?

• (Model) gips
• Lege petfles
• Schaar
• Klein flesje met water
• Evt. strook karton

Wat moet je doen?

• Knip de petfles in drieën
• Het onderste deel is je mengkom
• Middelste deel is je afzet rand
• Bovenste deel = afval

Afdruk maken op het strand
Ga speuren naar sporen! Loop richting de branding. Het zand is daar vaak wat harder. Zoek daar naar dieren sporen van vogels of van andere dieren. Of misschien zie je wel hele mooie andere afdrukken in het zand.

Als je een geschikte figuur/afdruk hebt gevonden, zet je er een randje van je petfles omheen. Of vouw er een strookkarton omheen en druk het in het zand. Maak nu het gips aan. Steeds een klein beetje gips en een klein beetje water. Voor een afdruk op het strand kun je het beste iets dunner gips aanmaken. Maak wel direct in 1 keer voldoende aan.
Leg niet een laagje op een al eerder gestort laagje. Dat wordt niet stevig.

Meng door tot je een dunne yoghurt hebt gemaakt. Wil je afdruk maken in het bos op klei? Maak dan “turkse” yoghurt dikte aan. Giet nu je mengsel voorzichtig in je de mal over de (dieren) spoor afdruk. Zorg dat het zeker 1,5 tot 2 cm dik is. Tik voorzichtig met je lepel tegen de petfles rand. Er zitten belletjes in het gips. Deze zullen nu verdwijnen. Wacht nu zeker 20-30 min. Gips heeft echt even de tijd nodig om uit te harden. Normaal is het gips bijna hard als het warm aan gaat voelen. Buiten kan dat anders zijn. Als je denkt dat het gips stevig genoeg is. Graaf dan voorzichtig in de diepte om de vorm heen. Graaf het als het ware uit de grond. Maak het niet daar schoon. Het moet thuis nog echt afharden. Laat het zand of de klei er gewoon aanzitten. Leg het thuis een dag te drogen. Veeg de volgende dag met een afwasborsteltje het zand of de klei van je afdruk. Zorg dat je misschien meerdere afdrukken maakt. Zo krijg je een mooie verzameling.
Je kunt natuurlijk ook afgietsels van schelpen maken.
Wil je weten van welk dier jou spoor is?
Zoek op internet naar zoekkaarten van sporen in de natuur. Toets dierensporen in.
Of leen de sporen kaart bij Milieueducatie.
Soms hebben we geluk en sneeuwt het weer eens in Nederland. Dat is ook super om sporen in de sneeuw te bekijken. Van wie zijn die pootjes in de sneeuw?
Tips voor gipsmallen maken: http://www.kropveld.net/Anansi/SporenGipsgieten

Dieren sporen site http://www.woodcraftsurvival.com/Survival%20skills/Tracking/diersporen.htm